Olofström vinner Bästa tillväxt i Blekinge, för tredje gången!

Olofström vinner Bästa tillväxt i Blekinge, för tredje gången!

Olofström är årets vinnare i Bästa Tillväxt i Blekinge. Priset delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007 och premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Det är tredje gången som Olofström vinner Bästa Tillväxt, i fjol var kommunen tvåa.

– Ett samhälle måste ha en målmedveten strategi och vi har tittat på vad som gör att vi får en tillväxt. Svaret är att vi har många företag som säljer sina produkter utanför Olofströms kommun och när företag som Volvo ökar sin försäljning så ökar underleverantörernas omsättning. Ett nytt jobb i ett intäktsföretag skapar nya två jobb till: ett inom kommersiell service som handel och ett i offentlig sektor, säger Kjell Persson, näringslivschef i Olofström.
Bästa Tillväxt mäter tre olika variabler hos alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa har förändrats mellan de två senaste boksluten: ökat antal anställda, ökad vinst och en omsättningsökning på över fem procent. Av dessa siffror skapas ett tillväxtindex som gör att företagen i ett län kan jämföras med varandra.
– Det är imponerande att en kommun vinner tre gånger och ständigt uppvisar topplaceringar. Då gör man rätt i grunden och belönas för det. Att ha tur räcker inte, utan det krävs att företagen och kommunen arbetar gemensamt för att nå en stabil och trygg tillväxt, säger Harald Stjerna, delägare i Syna.
Det privata näringslivet dominerar Olofström. 60 procent av jobben finns inom tillverkningsindustrin, 20 procent inom tjänsteföretag och bara 20 procent inom offentlig sektor, en mycket ovanlig fördelning. Med Volvo som största arbetsgivare blir bilindustrin och dess underleverantörer viktiga för kommunen. Flera av de lokala leverantörerna har slagit sig ihop i ett klusterinitiativ – Techtank. Man har till exempel startat ett försäljningskontor i Coventry för att komma närmare kunder i England som Aston Martin och Land Rover.
– Vi har mycket annat än bilindustrin, men går den bra så drar den med sig andra. När man känner sig trygg så investerar man i sitt egna företag, i sitt boende och sitt liv. Huspriserna har ökat med mellan 30 till 40 procent och vi har en stor inflyttning till Olofström. Dessutom pendlar nästan 3 000 människor hit från hela Blekinge och delar av Skåne. Vi är 13 500 invånare på nätterna och 16 500 på dagarna, säger Kjell Persson.
För mer information kontakta Harald Stjerna, delägare och pressansvarig.
harald.stjerna@syna.se    WEBB SYNA
070-233 82 97

Alla aktiebolag i kommunen som har ökat sin omsättning, nyanställt och gått med vinst har bidragit till Olofströms placering. I kommunen finns 26 företag som utmärker sig genom att uppfylla samtliga tre kriterier:

HOLJE EL Aktiebolag
Carina Olsson Olofström AB
Hårstrået Drop In AB
JMK Consulting AB
Conveyor22 AB
Läkehjalpen Olofström AB
El & Company Sydsverige AB
AGOBIS AB
HKB i Liungryda AB
TS. Mec Aktiebolag
Centrumadvokaterna Syd AB
PDS Engineering AB
Plastreparationsbolaget Sverige AB
AB Holje Bungalow
Ekne Gårds Produkter AB
Holie Trading AB
EBP i Olofström AB
Hessbos Bygg & Maskin AB
Ekne Gårds Frukt & Grönt AB
Olofströmshus AB
Karin & Villy mat och video AB
Olofström Smidesverkstad AB
Holje Företagstjänst AB
ITE Fabriks AB
Ekonomikonsult i Olofström AB
RAHAB Svets & Montage AB

Blekinge Län

  1. Olofström
  2. Karlshamn
  3. Ronneby
  4. Karlskrona
  5. Sölvesborg

2017-11-15 13:20