OLOFSTRÖM, Bästa Tillväxt SYNA 2019!

OLOFSTRÖM, Bästa Tillväxt SYNA 2019!

Vi kan med glädje berätta att Olofström fått utmärkelse för Bästa tillväxt i Blekinge 2019! Resultatet baseras på 2018 års bokslut. PRESSMEDDELANDE SYNA:

Det sjuder av aktivitet inom näringslivet i Olofströms kommun - till och med så mycket att kommunen utmärker sig för att ha den bästa tillväxten i hela länet 2019. Priset Bästa Tillväxt, som delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007, premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. På andra plats kommer Sölvesborgs kommun och Karlshamn är trea.

Bästa Tillväxt utser en vinnare i varje län och utgår helt och hållet från företagens bokslut. Syna mäter tre olika kriterier i alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten.
Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra.
– Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Olofström toppar i Blekinge är extra roligt eftersom det är en kommun med många tillverkande företag, vilket visar att Sverige har god konkurrenskraft, säger Harald Stjerna, partner på Syna.
– När nu många talar om en stundande lågkonjunktur känns det ännu viktigare att uppmärksamma de kommuner där många företag växer.

Förr om åren handlade nyhetsrapporteringen ofta om nedskärningar i Olofström. Men av det syns mycket lite numera.
– Tvärtom, säger Kjell Persson som är näringslivschef i kommunen. Vi har haft många bra år och näringslivet står starkare än på mycket länge. Sedan 2010 har det skapats 1 400 nya arbetstillfällen bara inom den privata sektorn i kommunen.
– Den främsta förklaringen till den positiva utvecklingen är att vi är en utpräglad entreprenörsort där människor har idéer och vågar satsa. Men det finns också ett klokt ledarskap och en förmåga att vara lyhörd för vad marknaden efterfrågar.
Mycket i Olofström kretsar kring tillverkning. Kommunen med 13 500 invånare har till skillnad från många andra en mycket stor andel anställda i det privata näringslivet jämfört med det antal som arbetar inom den offentliga sektorn.
– I dag jobbar 7 000 personer inom det privata näringslivet medan den offentliga sektorn inte sysselsätter fler än 1 400, förklarar Kjell Persson. Dessutom har näringslivet i Olofström en stor betydelse för hela västra Blekinge och en stor del av södra Småland. Vi har en daglig arbetsinpendling på 3 000 personer, så det är fler människor på dagen än vad vi är om natten.
– Just nu har det dessutom aldrig någonsin tillverkats så många produkter i Olofström som nu. En lång period av högkonjunktur har verkligen satt avtryck.

Lika positivt som att det går bra för många av de befintliga, över 1 000 företagen i kommunen, är det att det bara i år kommit till 50 nya.
– Visserligen handlar det ofta om små företag, ofta inom tjänstesektorn, men det betyder inte att de med tiden inte skulle kunna växa. Särskilt positivt tycker jag att det är att det är många kvinnor som startar eget.
– Av våra nyföretagare är 38 procent kvinnor och det vill jag påstå är en hög andel jämfört med hur det ser ut i många andra kommuner, avslutar Kjell Persson.

På andra och tredje plats i Bästa Tillväxt 2019 i Blekinge län kommer Sölvesborg respektive Karlshamn.

På bilden syns 7 av de 15 företagen som hade möjlighet att närvara när vi bjöd in till lunch. Det är PDS Engineering, Salong Vacker, PO Service, AMEBO, Safeman, Bil och motor i Olofström och Olofströms Industrisupport.

2019-12-18 08:44